SELECT Autocentrum bv
SELECT Autocentrum bv
010 - 451 69 27
info@selectautocentrum.nl
4.3 / 5 Google Review (53)

Welke vloeistoffen moet ik bijvullen?

Gepubliceerd op: september 12, 2022

Hoewel er verschillende vloeistoffen zijn in moderne auto's op gas (en sommige in elektrische voertuigen) die kunnen worden gecontroleerd en aangevuld, zouden veel vloeistoffen alleen laag zijn als er een lek in dat systeem zit; slechts een paar worden normaal gesproken laag door gebruik. Welke moeten worden afgemaakt? Bekijk hieronder onze lijst.

Vloeistoffen die in auto's op gas worden aangetroffen, worden hieronder vermeld, met de vloeistoffen die het vaakst moeten worden gecontroleerd bovenaan. Voor alles wat u niet kunt controleren door alleen maar te kijken - of als u vloeistof moet toevoegen - houd een doek bij de hand en draag handschoenen en een veiligheidsbril.

Vloeistoffen die het vaakst moeten worden gecontroleerd

1. Remvloeistof

Dit is niet alleen erg belangrijk, maar het kan na verloop van tijd laag worden naarmate uw remblokken slijten. Gelukkig zit het vaak in een doorschijnend reservoir, zodat je het niveau visueel kunt controleren.

Houd er rekening mee dat remvloeistof erg bijtend is, dus u wilt deze niet morsen. Het absorbeert ook gemakkelijk water - wat slecht is - dus je wilt zeker weten dat het uit een nieuwe fles komt of uit een fles die direct na opening goed is afgesloten.

2. Ruitenwisservloeistof

Dit is een andere belangrijke vloeistof; wanneer je het nodig hebt ... je het nodig hebt. Als je een achterruitenwisser/-sproeier hebt, heb je misschien een tweede tank achterin. Houd er rekening mee dat het niet ongebruikelijk is dat de plastic tanks barsten en lekken, wat nog een reden is om deze regelmatig te controleren.

Wat ervoor zorgt dat de ruitensproeiervloeistof niet bevriest bij koud weer, is meestal methanol (een giftige alcohol), die kan verdampen in de zomerhitte - wat betekent dat de "Goed tot -20 graden F" sproeiervloeistof die u vorig jaar erin deed misschien niet meer goed is. Het is dus een goed idee om uw tank in de late herfst te vullen met verse ruitensproeiervloeistof, bij voorkeur de soort "Goed tot -35 graden" (vaak paars). Laat daarna de wasmachine een tijdje draaien om de leidingen van oude vloeistof te verwijderen.

3. Motorolie

Hoewel bij nieuwere auto's vaak geen olie hoeft te worden toegevoegd tussen geplande wijzigingen, kunnen sommige dat wel, en oudere zeker. Het is dus een goed idee om het oliepeil regelmatig te controleren, zelfs bij nieuwere auto's.

Het is echter heel belangrijk om het goed te doen. Alvorens te controleren, moet de motor ten minste vijf minuten uitgeschakeld zijn, zodat alle olie die door de motor circuleert, terug in het oliecarter kan lopen. Het is ook belangrijk dat de olie niet te vol wordt gevuld, omdat dit kan leiden tot motorschade. Verschillende auto's gebruiken ook verschillende "gewichten" olie (10W-30 is een populaire), dus zorg ervoor dat u krijgt wat de fabrikant van uw voertuig aanbeveelt.

Vloeistoffen die niet laag zouden moeten zijn, maar mogelijk te wijten zijn aan lekken

4. Koelmiddel

Soms aangeduid als "antivries" (dat technisch gezien slechts ongeveer de helft van uw koelvloeistofmengsel uitmaakt, de andere helft water), kan deze vloeistof meestal visueel worden gecontroleerd in de doorschijnende koelvloeistofoverlooptank. U hoeft echter meestal niet veel toe te voegen, tenzij er een lek in het systeem is. Als de vloeistof in de tank erg laag is of als u grondig wilt zijn, kunt u ook de radiateurdop verwijderen, maar u moet er zeker van zijn dat de radiateur koud is, anders kan er kokende koelvloeistof naar buiten spuiten.

Een waarschuwing: antivries was altijd groen, maar er is nu ook een oranje versie - en misschien andere kleuren - en je moet de juiste soort gebruiken; raadpleeg uw gebruikershandleiding.

5. Automatische versnellingsbakvloeistof

Hoewel dit een vrij eenvoudige en fundamentele vloeistof was om te controleren, hebben sommige auto's geen peilstok voor transmissievloeistof. Er is misschien een plug die u kunt verwijderen, maar deze is vaak moeilijk te vinden en te bereiken.

Als u een peilstok heeft, raadpleeg dan uw gebruikershandleiding voor de juiste procedure om het vloeistofpeil te controleren. Net als bij motorolie mag deze niet te vol worden gevuld. Als je er een paar moet toevoegen, controleer dan welke soort je nodig hebt, want er zijn er meerdere en ze mogen niet worden verwisseld.

6. Stuurbekrachtigingsvloeistof

De stuurbekrachtigingsvloeistof mag alleen laag zijn als er een lek is, maar het is toch een goed idee om deze regelmatig te controleren. Dit is een ander geval waarbij er verschillende typen zijn voor verschillende voertuigen, dus controleer welk type je nodig hebt.

Vloeistoffen die alleen op bepaalde auto's worden aangetroffen

7. Differentiële vloeistof

Dit is meestal alleen van toepassing als u een aparte voor- of achteras heeft, wat typisch het geval is bij voertuigen met achterwielaandrijving, vierwielaandrijving of vierwielaandrijving. Meestal moet u onder het voertuig gaan om het te controleren, maar het zou alleen laag moeten worden als u een lek heeft.

8. Handgeschakelde transmissievloeistof

Dit is alleen van toepassing als u een handmatige transmissie heeft en deze mag niet laag worden. Als u een handgeschakelde versnellingsbak heeft, moet u mogelijk ook controleren ...

9. Koppelingsvloeistof

Doorgaans zit koppelingsvloeistof in een reservoir dat lijkt op dat voor remvloeistof (zorg dus dat u de juiste controleert), dit kan laag worden door gebruik of een lek.

Heeft u een vraag? Het team van Select Autocentrum staat voor u klaar om alle vragen te beantwoorden. Vul het formulier in of maak gebruik van de contact mogelijkheden.
010 - 451 69 27
info@selectautocentrum.nl
    Boek vandaag nog een proefrit

    DEALER ONDERHOUDEN

    Bekijk ons aanbod

    Elektrisch aanbod

    Meer informatie